SANO Loopt

Wil je beginnen met lopen, lees de 4 gouden tips

De eerste zonnestralen landen op ons Belgenland, het wordt moeilijk om binnen te blijven. Je stapt de deur uit, wandelt door het park en ziet links en rechts een jogger langslopen. Een stemmetje in je hoofd zegt ‘is lopen niets voor jou?’ Al gauw heb je het antwoord klaar ‘nee hoor, ik zou niet weten waar ik moet beginnen’. Enkele tips om ermee aan de slag te gaan zijn welkom!

  1. Plannen is de sleutel tot succes

De kogel is door te kerk, je hebt besloten om te starten met lopen. Stap 2, neem je agenda bij de hand en plan iedere looptraining in.

Tip: Een afspraak met jezelf is minstens even belangrijk dan een afspraak bij de tandarts, diëtist of een afspraak voor het werk. Hou je vast aan het afgesproken uur!

  1. Ik en mijn loopschoenen

Laten we lopen heel erg praktisch bekijken. Wat heb je nodig? Jezelf, loopschoenen en een parcours om te verkennen. Specifieke loopkleren kunnen motiverend werken, maar ze zijn niet nodig. Zolang je kleren aanhebt die makkelijk zitten kan je beginnen. Gepaste loopschoenen daarentegen zijn wel uiterst belangrijk. Een goede loopschoen is de enige kost dat een loper dient te dragen.

Tip: Laat je begeleiden, tegenwoordig zijn er tal van gespecialiseerd loopwinkels die voor jouw voet de gepaste schoen vinden.

  1. Stap voor stap

Not to do! Ik start met lopen en ik bekijk hoe lang het mij nog lukt. Dit is een strategie veel te vaak toegepast, en veel te vaak opgegeven. Geef je lichaam de kans om progressief op te bouwen en hou je vast een schema dat stappen met lopen afwisselt. Je eerste training moet zeker niet heftig zijn. Het doel van je eerste training is BEGINNEN met lopen. Het doel van training 2 is VERDERZETTEN.

Tip: Beginnende lopers die stoppen door een overbelasting liepen meestal te hard (van stapel). Snelheid onderscheidt lopen niet van stappen, de zweeffase tijdens het lopen wel.

  1. Geen liefde op het eerste gezicht

Weinig mensen voelen coup de foudre na hun eerste loopsessies. Voel jij het ook niet? Dat is perfect normaal, eerst moeten we conditie bijwinnen eer we van de inspanning kunnen genieten.

Tip: Spreek af met een vriend of vriendin, zo moet je alvast niet alleen ‘afzien’ en is er ook sociale druk. Je wil je afspraak uiteraard behouden.

Wil je graag beginnen met lopen? Einde maart beginnen we opbouwende loopsessies onder begeleiding speciaal voor beginners. Meer info, druk op deze link en scroll verder naar SANO Loopt.