Kan zwemmen je loopprestaties verbeteren?

Een goede voorbereiding kan tellen

Je kan er niet omheen, loopevenementen zijn ‘in’. Overal in Vlaanderen rijzen ze als paddenstoelen uit de grond. Vrienden, familie en kennissen: iedereen wil deelnemen! Niet onlogisch ook, wie kan ontkennen dat lopen in zo’n menigte je geen kick geeft?

Een goede voorbereiding op een loopevenement is heel belangrijk. Vaak wordt een looppartner met een gelijkaardig doel gevonden om samen kilometers te malen. Anderen zoeken dan weer de rust op en luisteren naar muziek tijdens het lopen. 

Waarom niet het zwembad kiezen als alternatieve trainingslocatie?

Wat met blessures? Joggen vs zwemmen

Lopen of joggen is vraagt veel van je lichaam. Gewrichten zoals enkels, knieën of heupen krijgen steeds een enorme druk bij elke stap die je zet. Zwemmen daarentegen vraagt een vergelijkbare fysieke inspanning, maar dan met (veel) minder druk op deze gewrichten . Het water draagt je lichaam als het ware en zorgt ervoor dat spieren en gewrichten soepeler aanvoelen. Denk maar aan revalidatietherapieën in het water. Deze worden bij voorkeur aangeraden om de bewegingsvrijheid te vergroten en een goed herstel te voorzien. Ook dit kan je verkiezen tijdens je voorbereiding na een intensieve looptraining.

Daarnaast is zwemmen ook een complete sport voor het hele lichaam. Het aantal spieren dat je aanspreekt tijdens een zwemsessie is opmerkelijk groot. De rompspieren worden eveneens geactiveerd wat zijn meerwaarde kan betekenen in het voorkomen van lagerugklachten. Bij een zwemtraining kan je wisselen in zwemstijlen waardoor je steeds verschillende spiergroepen aanspreekt. Een full body training als het ware.

Ben je iemand die moeilijkheden heeft met een juiste ademhaling te vinden tijdens het lopen? Dan kan een zwemtraining hulp bieden. De hart- en longfuncties tijdens het zwemmen verlopen weliswaar op een andere manier dan tijdens het lopen. Maar net daarom heeft het alleen maar voordelen!

Inspanningen in hypoxie (vermindering van de hoeveelheid zuurstof in de organen) of vaak ook  anaëroob trainen genoemd, is een zware opdracht als je dit in je loopschema inplant. Maar bij zwemstijlen die op de buik worden uitgevoerd, wordt dit systeem gesimuleerd. Het resultaat van deze trainingen is om een beter uithoudingsvermogen in open lucht te creëren. En laat dat nu net hetgeen zijn wat iedere loper wil.

Het is bewezen dat mensen met ademhalingsproblemen tijdens inspanning voordeel halen uit weerstandstraining in het water.

Zwemmen om ademhalingsproblemen op te lossen

Het uitoefenen van zwemmen zorgt voor weerstand op de borstkas tijdens het uitzetten bij de uitademhaling. Hierdoor moeten de inademingsspieren harder werken. Met als resultaat dat de inademingsspieren meer getraind worden. Dit heeft  SANO Coach Jente Van Mulders aan de lijve ondervonden tijdens zijn jeugdjaren. Hij zat verveeld met een vorm van ‘inspanningsastma’. Op twaalfjarige leeftijd werd hij gedwongen te stoppen met voetbal omdat zijn longfunctie niet optimaal reageerde tijdens intensieve inspanningen in openlucht. Door over te schakelen naar zwemmen met een frequentie van drie maal per week, kon Jente zijn longfunctie verbeteren.

Referenties

Runnersworld.com

Wetenschap.infonu.nl

Sportadvies.decathlon.be

Wetenschapsforum.nl