Dit was het Sportinnovatiecongres 2019

Op het Sportinnovatiecongres van Sport Vlaanderen dat 17 oktober plaatsvond in Sport Vlaanderen Brugge stond sporten in de toekomst centraal. Sport Vlaanderen zocht er samen met getalenteerde sprekers, experts, studenten en de hele sportsector naar antwoorden op belangrijke vragen zoals: hoe en waarom zullen we nog sporten in 2040? Met wie doen we dat? Welke infrastructuur hebben we daarvoor nodig? Ligt alle macht nog bij de grote sportbonden? Is er voldoende geld? En is er nog wel een publiek voor sport? Sport Vlaanderen koos ervoor om het alle sportprofessionals zelf te laten ervaren: in vier toekomstscenario’s konden ze ontdekken hoe het is om te sporten in 2040, een primeur. Het Sportinnovatiecongres was met 1000 congresdeelnemers volledig uitverkocht. SANO was aanwezig en brengt verslag uit.

Sportparticipatie verdient innovatie

‘We verdiepten ons samen met Tomorrowlab de afgelopen drie jaar in alle mogelijke toekomstscenario’s voor sport’, zegt Philippe Paquay, administrateur-generaal van Sport Vlaanderen. ‘Dat deden we op basis van wetenschappelijk beproefde methodes, gesprekken met experts uit binnen- en buitenland en een degelijke analyse van vroeger en nu, en van alle maatschappelijke factoren die een impact kunnen hebben op sport. Zoals het klimaat, de economie en de machtsstructuren in de wereld. We weten zo goed als zeker dat in 2040 niet alleen gepersonaliseerde sportcoaches, maar ook scheidsrechters digitaal zullen zijn. Data zullen blessures voorspellen, en dus ook voorkomen. Sportkledij zal slim zijn en communiceren met jou en je omgeving. Virtual reality zorgt ervoor dat we kunnen sporten waar en met wie we willen.’

Bron: https://www.sport.vlaanderen/sportinnovatiecongres/sic2019/

Take Home Message

Jobs that involve leading and inspiring others should be safe from a robot takeover

Volgende presentaties bleven ons bij:

Steven Van Belleghem – expert in customer focus in een digitale wereld, auteur en ondernemer – Customers the day after tomorrow.

Ook de sportwereld zal in de toekomst gretig gebruik maken van data. Hoe zal ze dat doen? En welke rol zal AI spelen in de sport? Hoe kunnen nieuwe interfaces sportuitdagingen ondersteunen? Steven Van Belleghem inspireert als geen ander bedrijven om in deze snel veranderende digitale wereld de klant centraal te stellen. Het bleek een wervelende presentatie over hoe data, AI en nieuwe interfaces sporters en sportclubs bijstaan en helpen.

Bekijk de presentatie hier.

Vicky Vermeulen – Digital Art & Entertainment (Howest) – onderzoekscoördinator – Sport just got an extra (virtual) dimension

We zien steeds vaker hoe game technologie (denk VR/AR/AI …) heel wat innovatie teweegbrengt in allerhande sectoren: van medisch tot maakindustrie, van cultuur tot onderwijs … Maar ook in de sportsector is er van alles aan het pruttelen. Vicky nam ons mee op een reis met echte cases waarbij sport een extra dimensie kreeg en ze toonde zelfs enkele nieuwe sporten die tot stand kwamen dankzij innovatie.

Bekijk de presentatie hier.

Marijke Verhavert – Tomorrowlab – Innovation Designer – De toekomst van artificiële intelligentie in de sport

Ook in het domein van de sport vindt artificiële intelligentie haar weg. Met AI kunnen we sportprestaties verbeteren, nieuwe trainingstechnieken binnenbrengen en scheidsrechters in real time bijstaan. We kunnen ook nieuwe sporten ontwikkelen, robots in de competitie inbrengen, en nog veel meer. AI zal ook de grenzen van de sport verleggen, maar hoe ver zal het gaan?

Bekijk de presentatie hier.

Sandra Lievrouw – Gezond Sporten Vlaanderen – Projectmanager letselpreventie – Get Fit 2 Run

Inspiratiesessie gebaseerd op het Get Fit 2 Sport programma maar deze keer gericht op de niet-georganiseerde sporter, nl. de loper. Doel van GF2R is om bruikbare tips & tools betreffende sportspecifieke letselpreventie aan te reiken en de niet-georganiseerde sporter onmiddellijk in staat te stellen om letselpreventie te gaan toepassen in zijn/haar training.

Bekijk de presentatie hier.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Wou je dat je erbij was? Geen nood. Raadpleeg hier alle andere presentaties en bekijk de aftermovie.