Het Coronavirus houdt van vet?

Sorry voor de misschien aangrijpende titel, maar nu heb ik meteen je aandacht. En het is tevens niet gelogen wat er staat. Lees hieronder verder hoe dit juist zit. Het blijkt namelijk dat coronapatiënten op intensieve zorgen vaak te maken hebben met overgewicht.

Ook de cijfers van Sciensano over alle Belgische ziekenhuis­opnames bevestigen de internationale trend, zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk coronacomité. ‘Overgewicht en een zwaarder verloop van een coronavirusinfectie gaan hand in hand. Zeker mensen met ziekelijke zwaarlijvigheid (BMI>40) zijn extra kwetsbaar.’

Impact van een te hoog vetpercentage.

Veel buikvet is een belangrijke risicofactor, weet ook Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas in het Erasmus MC. In dat buikvet worden continu hormonen en ontstekingstofjes aangemaakt, waar het immuunsysteem op reageert. Het immuunsysteem is hierdoor actiever dan normaal en reageert minder goed op indringers. Hierdoor kan het coronavirus zich snel vermenigvuldigen, waardoor de patiënt zieker wordt.

Volgens Francis Duyck, specialist Obesitas aan het AZ Delta Roeselare – Menen – Torhout komt het poortje waarlangs het Corona virus binnensluipt ook voor in vetweefsel. Eens je besmet bent en het virus geraakt in je bloedbaan, kan dit voortwoekeren in je vetweefsel. Het virus houdt dus met andere woorden van je vet. Deze theorie moet nog verder onderzocht worden. Maar het lijkt er wel op dat meer vetweefsel letterlijk schadelijker is voor je lichaam.

Hoe komt het dat ook de longen het zwaar te verduren krijgen? Zwaarlijvige mensen zouden ook meer vetcellen hebben in de longen volgens Francis Duyck. Eens die cellen besmet zijn, nemen je longen slechter zuurstof op. Bovendien drukt bij zwaarlijvige mensen het buikvet, maar ook de zware borstkas, op het middenrif, waardoor de longen in de verdrukking komen en ademen moeizamer gaat. Ook moet er meer druk worden uitgeoefend om lucht naar binnen te pompen, wat schade kan veroorzaken. Daardoor geraken Covid-patienten vaak in ademhalingsmoeilijkheden.

Eigen schuld, dikke bult? Neen!

Let op! We storen ons als gezondheidsmedewerkers enorm aan de soms pijnlijke en stigmatiserende berichten in de media over zwaarlijvige mensen. Uitspraken als “dikke mensen houden alle bedden bezet” vergeten dat obesitas tal van oorzaken heeft, en dat het hier niet steeds gaat om hun een eigen schuld. Maar wie de aandacht durft vestigen op het verband tussen corona en obesitas, wordt vaak in de hoek van de fatshamers gezet.

Het is nooit te laat om te beginnen met een gezonde levensstijl.

Alles start bij preventie. Enkele scheefgegroeide eet- en cultuurgewoonten zijn het nieuwe normaal geworden, dat ook onze kinderen krijgen opgelepeld. In veel kleuter- en basisscholen worden verjaardagen nog steeds gevierd met snoep, frieten, hotdogs of curryworsten. In sommige scholen staan nog altijd frisdrankautomaten. Zelfs in de sportwereld viert onze ‘bourgondische aard’ hoogtij: bij een aantal grote evenementen vind je aan de finish hamburgerkramen en biertenten, en veel jeugdteams krijgen elk weekend na de match junkfood geserveerd.

Nogal wat mensen vinden deze voorbeelden eerder onschuldig. ‘Ach, voor één keer mag het.’ Maar die ene keer is snel elke week of zelfs elke dag. Zo komt het dat de helft van de bevolking in België nu al met overgewicht. Een op de zeven is echt obees. Meer dan 100.000 kinderen zijn te dik. Ongeveer 10 procent van de peuters van twee jaar is te zwaar, in 2011 was dat 6,7 procent. Dat zijn alarmerende cijfers, want obesitas veroorzaakt een waslijst aan gezondheidsproblemen: diabetes, spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, slaapapneu, artrose, gewrichtsproblemen en depressies. (tekst uit OPINIESTUK OVER OVERGEWICHT – Als twee pandemieën elkaar kruisen).

Hoe start je met een fitte en gezonde levensstijl?

Wij pleiten voor meer preventie bij jong en oud. Leg meer de focus op gezonde alternatieven voor voeding, op meer beweging tijdens en na de schooluren voor kids. Maak bewegen en sporten tof en uitdagend. Bewegen voor volwassenen moet meer voor de hand liggend worden gemaakt door meer te investeren in sportinfrastructuur in en rond de bedrijven of bedrijvencentra. Leg de marketingcampagnes voor ongezonde voeding aan banden en promoot gezonde alternatieven zoals groenten, fruit, water, noten en zaden, … Er zijn zoveel zaken waarop ingezet kan worden. Maar vergeet niet: starten met een gezonde en fitte levensstijl doe je stap voor stap!