Zijn apps en activity trackers een hulpmiddel om meer en beter te gaan bewegen/sporten?

De laatste jaren is het gebruik van sport- en gezondheid gerelateerde smartphone applicaties en activity trackers sterk toegenomen. Helpen deze tools ons echt om meer en beter te gaan bewegen?

Roxanne Gal (Universiteit van Utrecht) onderzocht via een literaire review en meta-analyse het effect en concludeerde dat smartphone applicaties en activity trackers weldegelijk helpen om meer te bewegen. Lees het volledige artikel hier.

Ook het Kenniscentrum Sport bundelde verschillende onderzoeken rond dit topic. Voor het bijhouden van het dagelijkse beweegpatroon bleek een activity tracker betrouwbaar en valide genoeg; zeker om veranderingen van week tot week bij te houden. Van het gemeten energieverbruik, afgelegde kilometers en slaappatroon bleken de gegevens gemiddeld genomen niet betrouwbaar en valide genoeg. Een recente studie van de Colorado State University toont bovendien dat de hartslagmeters van de Apple Watch en de Fitbit niet betrouwbaar zijn bij inspanning.

Ok, maar nu wacht de echte opdracht: een keuze maken uit de vele duizenden apps die beschikbaar zijn. Binnen het project ‘Voor iedereen een app?!’ werd onderzoek gedaan naar welke (populaire) sportapp past bij welk type van gebruiker/professional op basis van doelstellingen en wensen. Ben je benieuwd welke app bij jou past? Lees het volledige artikel en ontdek de beslistool hier.

Beoefen je een zittend beroep? Dan bestaat de kans dat je de aanbevelingen rond sedentair gedrag niet of moeilijk haalt. Om je langdurig zitgedrag te beperken heeft het Vlaams Insitituut Gezond Leven enkele leuke apps gebundeld. Ontdek welke via deze link.

Ook SANO Personal Training maakt gebruik van een app. Wij geloven in een combinatie van persoonlijk contact en digitale opvolging. Lees meer over de SANO App via https://www.sanopt.be/sanopt-app/.

Binnen de SANO App bevindt zich ook een Food App. Enkele slimme tips om alles uit deze Food App te halen:

  • Plannen:Plan eenmaal per week je voeding vooruit in het online voedingsdagboek. Wie plant heeft een richtlijn!
  • Zorg dat je aan de hand van de gemaakte weekplanning de benodigde producten tijdig in huis hebt. Iets gezonds wat er niet is, kan je ook niet nemen :-).
  • Samengestelde maaltijden: Meerdere producten per maaltijdmoment (ontbijt, lunch, etc.) kunnen worden samengevoegd en opgeslagen als een samengestelde maaltijd.
  • SANO Personal Training heeft een enorme database van samengestelde maaltijden voor je klaargezet inclusief bereidingswijze. Bekijk ze snel onder ‘Maaltijden’ in de voedingslijst.
  • Maak eigen maaltijden! Houd je vinger op een voedingsproduct in je voedingsdagboek om deze te selecteren. Zodra je er meer dan 1 geselecteerd hebt, verschijnt bovenaan een opslaan icoon. In het vervolg kun je die maaltijd dan in zijn geheel selecteren dit scheelt enorm veel tijd.
  • Een dag kopiëren:Je kunt een volledige dag kopiëren naar dagen in de toekomst. Dit scheelt invoerwerk en aangezien we gewoontedieren zijn, hebben we vaak een gestandaardiseerd eetpatroon. Gezien we gewoontedieren zijn, hebben we vaak een gestandaardiseerd eetpatroon.
  • Scan producten:nagenoeg ieder product heeft tegenwoordig een barcode. Met het Barcode icoontje kan je eenvoudig producten scannen, zonder dat je ze hoeft op te zoeken.

Veel succes!